15e Kinderspelweek Zuidhorn: Op ontdekkingstocht naar Avalonië

Ergens, ver verborgen gebleven voor alle ontdekkingsreizigers en satellieten, ligt het werelddeel Avalonië. Het is de plek waar de Avalonnies, de ‘toneeltypetjes’ van de afgelopen 15 jaar, van hun pensioen genieten. Op deze unieke locatie wordt van maandag 27 tot en met vrijdag 31 augustus a.s. de 15e Kinderspelweek van Zuidhorn georganiseerd. Het werelddeel (Buurtcentrum Avalon, Van Starkenborghkanaal ZZ1) is speciaal voor deze jubileumeditie toegankelijk gemaakt voor basisschooljeugd uit de dorpen Zuidhorn, Noordhorn en Briltil in de leeftijdscategorie 6 t/m 12 jaar.

Het programma van deze Kinderspelweek houden we nog geheim. We kunnen al wel vermelden dat de optocht plaats vindt op dinsdag 28 augustus tussen 18.00 en 19.00 uur. En dat op donderdagavond 30 augustus tussen 19:00 en 21:00 uur de traditionele voorstellingsavond wordt gehouden. Daar moet u natuurlijk bij zijn.

 

Helpt u een handje mee?:
Het is elk jaar een boel werk hoor, zo’n week organiseren. Vele handen maken licht werk hebben we geleerd en daarom zijn we op zoek naar hulp van de ouders. Er hebben zich al aardig wat ouders aangemeld maar we kunnen altijd nog een paar helpende handen gebruiken.

U kunt zich aanmelding door een mailtje te sturen aan Bart Brandts Buys (b.brandtsbuys@swgz.nl) of via spelweekzuidhorn@gmail.com.

 

Wet op privacy (AVG) – Beelmateriaal:
Eind mei is de wet op de Privacy (AVG) in werking getreden. Gelet op deze nieuwe wet zijn we verplicht om uw toestemming te vragen als het gaat om het maken van beeldmateriaal. Tijdens de komende Kinderspelweek is een fotograaf aanwezig die de week vastgelegd. Deze beelden zullen vervolgens worden getoond op de facebookpagina van Kinderspelweek Zuidhorn.
We zouden het uiteraard prettig vinden als u akkoord gaat met het beeldgebruik, zodat onze vrijwilligers eenvoudig voor een mooi en allesomvattend naslagwerk kunnen zorgen, waar vervolgens iedereen van kan genieten.
Wanneer u echter geen toestemming wilt verleden voor het maken van foto’s van uw kind(eren) dan kunt u dat natuurlijk aangeven. Graag ontvangen wij op de eerste dag (maandag 27 augustus) een recente pasfoto van uw kind(eren) en wilt u ook uw kind(eren) op de hoogte brengen van deze afspraak. Uiteraard zullen we eventueel ten onrechte gemaakte foto’s verwijderen.

Vrijwilligers gezocht:
De organisatie is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers/stagiaires die het team willen komen versterken. Ben je (bijna..) 16 jaar en heb je zin om de basisschoolkinderen van Zuidhorn, Noordhorn en Briltil een knotsgekke week te bezorgen, mail dan naar spelweekzuidhorn@gmail.com

Over de inschrijving:
De inschrijving van de kinderspelweek van Zuidhorn is inmiddels gesloten.

Kijk voor meer informatie over de Kinderspelweek Zuidhorn op: Facebookpagina Kinderspelweek Zuidhorn 2018

Zomer in de buurt – Knutsel-, Sport- & Spelactiviteiten in Grijpskerk, Aduard, Oldehove & Zuidhorn

Van maandag 30 juli tot en met donderdag 16 augustus organiseert Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) onder leiding van buurtsportcoach Jelmer Helmholt verschillende knutsel-, sport- & spelactiviteiten voor de (basisschool)jeugd in de dorpen Grijpskerk, Aduard, Oldehove en Zuidhorn.

In onderstaande flyer lees je er alles over.

We zien je graag in één van de dorpen!

Heb je een vraag of is iets niet helemaal duidelijk neem dan contact op met Jelmer:

Jelmer Helmholt

Buurtsportcoach

Tel.: 06 2070 16 93

Email: j.helmholt@swgz.nl

Jongeren zorgen voor strand, zon en palmbomen in Zuidhorn

Op zaterdag 14 juli jl. heeft een aantal jongeren in Zuidhorn de opslagcontainer van het beachcenter in Zuidhorn voorzien van een mooie zomerse graffiti tekening. Een mooi resultaat van de samenwerking tussen jongeren, beachcenter Zuidhorn en het jongerenwerk van Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ).

Het beachcenter, één van de vele sportfaciliteiten in het Johan Smitpark, is een locatie waar veel jongeren samenkomen. Jongeren ‘hangen’ graag in het park en dus ook rond het beachcenter in Zuidhorn. Een reden voor Hein Duursma om als bestuurslid van het beachcenter in contact te komen met deze groepen jongeren en het gesprek aan te gaan over ‘het gebruik’ van het park en de voorzieningen zoals het beachcenter. In gesprek gaan én blijven, én de jeugd betrekken bij de voorzieningen is volgens Hein de sleutel om zaken met de jeugd voor elkaar te krijgen.

Deze opvatting past precies bij de denk- en werkwijze van de buurtjongerenwerkers van de SWgZ. De buurtjongerenwerkers kennen de jongeren en laten ze meedenken en participeren in hun leefomgeving. De ervaring leert dat jongeren ook graag betrokken willen worden bij plannen en ideeën. Zo waren ze dan ook direct enthousiast over het idee om het beachcenter te helpen om hun opslagcontainer een upgrade te geven en te voorzien van een mooie graffiti tekening.

Volgens buurtjongerenwerker Freddy is de aanwezige groep jongeren een erg enthousiaste en welwillende groep jongeren. “Ze zetten zich in voor Zuidhorn, denken niet alleen aan zichzelf, maar ook aan andere inwoners en doelgroepen”. De groep zet zich naast deze creatieve middag ook in om een ontmoetingsplek voor zichzelf en de aankomende jeugdgroepen te realiseren.

Een handje vol jongeren is, onder toeziend oog van vele andere jongeren, op zaterdag 14 juni, samen met een graffiti artist, aan de slag gegaan. Na ruim 2 uur was er van de originele blauwe kleur van de container niets meer te zien. Vanaf nu heeft het beachcenter in Zuidhorn haar eigen strand, palmbomen en ondergaande zon. Zie hier het resultaat!

 

Race de vakantie in met de ‘Cross Games’, een evenement voor iedereen in Zuidhorn!

“Het is adrenaline wat we aan willen bieden!” Jeugd en jongeren uit de gemeente Zuidhorn kunnen in de eerste week van de vakantie op zoek naar spanning en actie op de crossfiets of mountainbike. Op donderdag 26 juli kunnen jongens en meiden hun kunsten laten zien én elkaar uitdagen op de crossbaan aan de Sportlaan van Zuidhorn.

Het Buurtsportwerk van de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) wordt bijgestaan door ALO student (en tevens oud-inwoner) Pauwel Datema. Zijn voorliefde voor fietsen wordt gecombineerd met de visie van SWgZ om alle sportfaciliteiten die in de dorpen wordt aangeboden meer onder de aandacht te brengen. In het Johan Smitpark schuilt een prachtige crossbaan en die mag deze vakantie meer gezien én gebruikt worden.

Deelnemers kunnen deelnemen aan een gratis clinic, waarbij ze de fijne kneepjes van het crossfietsen leren, daarna wordt het pas echt leuk en kunnen deelnemers elkaar uitdagen om uiteindelijk de koning óf koningin van de crossbaan te worden. Verder zullen er verschillende side-events georganiseerd worden zoals een ‘trage race’ en een ‘bandenwisselrace’ verzorgt door Spaak Koffie & Koers. De organisatie doet haar best om veel lokale partijen bij dit evenement te betrekken en er een gezellige dag van te maken.

Iedereen is welkom op de crossbaan. Zowel ervaren als onervaren fietsers kunnen deelnemen aan dit spectaculaire evenement. En je hoeft niet in het bezit te zijn van een crossfiets, hier wordt voor gezorgd.

 

 

Onderstaand het programma en de tijden voor de verschillende leeftijdsgroepen:

 15:00 – 18:00 – Jeugd tot 12 jaar

 18:00 – 20:00 – jeugd 12 tot 16 jaar

 20:00 – 21:00 – 16 jaar en ouder

 

Opgeven

Zeker weten dat je er bij bent; geef je dan snel op via www.sportinzuidhorn.nl/opgave

Voor deelnemers, bezoekers, vaders en moeders is er een hapje en drankje te krijgen. Er zijn geen kosten verbonden aan het evenement. Zorg dat je er snel bij bent, want dan weet je zeker dat je mee kan doen aan de clinic!

 

Prijsuitreiking fotowedstrijd NIX18Westerkwartier

Prijsuitreiking fotowedstrijd NIX18Westerkwartier

Donderdag 28 juni aanstaande reikt wethouder Bert Nederveen van gemeente Zuidhorn, namens de vier Westerkwartiergemeenten, op RSG de Oldeborg in Leek de prijs uit aan de winnaars van de fotowedstrijd NIX18Westerkwartier. Deze fotowedstrijd was onderdeel van de campagne NIX18Westerkwartier. Bij de uitreiking zijn ook de gemeenten en de partners die participeren in dit initiatief aanwezig: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Sociaal Partner in het Noorden van Nederland (SPiNN), Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ), Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Alcoholbewuste jongeren
De vier Westerkwartiergemeenten willen het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen en jongeren ervan bewust maken dat drinken onder 18 jaar niet normaal is. Om dit doel te bereiken zijn de Westerkwartiergemeenten, in samenwerking met de genoemde partijen, aangesloten bij de landelijke campagne van NIX18. In de landelijke campagneweken, van 17 mei tot 1 juni, zijn er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder de fotowedstrijd en een bezoek aan de middelbare scholen in het Westerkwartier.

In gesprek op de scholen
Om NIX18 onder de aandacht te brengen bij de jongeren in het Westerkwartier zijn de jongerenwerkers in gesprek gegaan met de jeugd op de scholen in het voortgezet onderwijs in Leek, Grijpskerk, Zuidhorn, Oldekerk en Grootegast. Zij hebben met de jongeren gesproken over NIX18 en hebben daarbij flyers en zonnebrillen uitgedeeld.

Fotowedstrijd NIX18Westerkwartier
Gedurende de twee campagneweken heeft er ook op iedere middelbare school een NIX18Westerkwartier banner gestaan. De jongerenwerkers hebben de jongeren opgeroepen om samen met vrienden/klasgenoten op ludieke wijze met de banner op de foto te gaan en hiermee kans te maken op een prijs. De jongeren hebben hier gehoor aangegeven en de ingezonden foto’s zijn op de social media van NIX18Westerkwartier geplaatst en gedeeld. Uit de tientallen inzendingen, die terug te vinden zijn op Instagram en Facebook, is uiteindelijk één winnende foto gekozen.

Succesvolle campagne

Het bezoek aan de scholen van de jongerenwerkers is ook zeer positief ontvangen door de docenten. Er wordt de komende maanden gekeken naar hoe het volgend jaar nog groter opgepakt kan worden in samenwerking met de scholen in het voortgezet onderwijs. Wethouder Bert Nederveen van gemeente Zuidhorn, namens de portefeuillehouders van de Westerkwartiergemeenten: “We hebben dit jaar de NIX18-campagne in Westerkwartierverband opgepakt. Deze aanpak samen met de betrokken organisaties was zeer succesvol. De scholen hebben bij ons aangegeven dat zij volgend jaar nog meer aandacht willen besteden aan NIX18. Een mooie opmaat naar meer alcoholbewuste jongeren in de nieuwe gemeente Westerkwartier.”