Gemeente Zuidhorn gaat met succesvol Kindpakket naar volgende fase

Deze maand start de gemeente Zuidhorn met de uitvoering van het nieuwe uitgebreide Kindpakket via de blockchaintechnologie. De wethouders Bert Nederveen en Fred Stol geven hiervoor woensdagmiddag 7 november de aftrap op basisschool De Borgstee aan de Singel 11 in Grijpskerk. De gemeente Zuidhorn heeft in 2017 het unieke en innovatieve Kindpakket geïntroduceerd. Het Kindpakket is een budget voor kinderen van ouders met een minimuminkomen.

 Klijnsma-gelden

De gemeente ontvangt de zogenaamde Klijnsma-gelden en stelt vanuit dit budget een bedrag van € 300 per kind beschikbaar. In de gemeente Zuidhorn gaat het om bijna 200 kinderen, die hiervoor in aanmerking komen. Zij krijgen hiermee de kans mee te doen op sociaal, sportief en cultureel gebied en op school. De gemeente voert deze landelijke opdracht uit met lokale ondernemers en verenigingen. Om kinderen mee te laten doen aan (sociale) activiteiten, werkt de gemeente ook nauw samen met instanties zoals Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ), Stichting Leergeld, Jeugdcultuur- en Jeugdsportfonds en de Vakantiebank.  In 2017 hebben ouders van 186 kinderen gebruik gemaakt van het Kindpakket.

 Uitbreiding aanbod

Het Kindpakket is in 2017 gestart met drie ondernemers in de gemeente waar ouders het budget voor hun kinderen konden besteden. Inmiddels is dit aantal uitgebreid naar ruim 20 ondernemers en verenigingen. Daarnaast zijn er nog enkele winkeliers en verenigingen, die de intentie hebben in 2019 aan te sluiten. Het resultaat is een impuls voor de lokale economie, omdat een brede groep van ondernemers uit de gemeente Zuidhorn nu aanhaakt. Het gaat hierbij om een gevarieerd aanbod uit onder meer de (sport)kleding-, fiets-, boeken-, speelgoed-, informatica- en zwembadbranche.

 Waardering
In juli heeft de gemeente een enquête gehouden onder de ouders en ondernemers, die hebben deelgenomen aan het Kindpakket. Ouders en ondernemers zijn zeer tevreden. Ze hebben vooral veel waardering voor de gebruikersvriendelijkheid en de keuzemogelijkheden. Verzoek van ouders was een uitbreiding van winkeliers met (baby)kleding en schoenen.

 De wethouders Bert Nederveen en Fred Stol zijn enthousiast over het succes van het Kindpakket: “Het Kindpakket mag zich ook verheugen in landelijke bekendheid en heeft inmiddels al enkele prijzen ontvangen op het gebied van innovatieve projecten. Verschillende gemeenten in Nederland tonen interesse in het Kindpakket en overwegen dit ook in te voeren. Voor ons een teken dat we met iets goed bezig zijn. Onze dank gaat dan ook uit naar de medewerkers die zich hiervoor inspannen in samenwerking met Stichting Forus. We zijn blij met de waardering van de gebruikers en trots op het succes van het Kindpakket waarmee we kinderen in onze gemeente de kans geven mee te doen.”

 Dinsdag 30 oktober heeft de gemeente met het Kindpakket de Computable Award in de categorie Beste ICT-project bij de Overheid 2018 ontvangen tijdens het Computable Awards Gala in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

 Gemeente Westerkwartier

Vanaf 2019 gaat de gemeente Zuidhorn op in de nieuwe gemeente Westerkwartier samen met de gemeenten Grootegast, Leek en Marum. Met deze drie gemeenten zijn op bestuurlijk niveau gesprekken gevoerd. Hierbij is de afspraak gemaakt het Kindpakket voor de gemeente Westerkwartier beschikbaar te gaan stellen.

NLdoet 2019 – Het aanmelden van klussen kan tot 31 januari 2019

Dit jaar hebben 35 vrijwilligersorganisaties en vele vrijwilligers uit de gemeente Zuidhorn meegedaan aan NL Doet. In alle dorpen binnen de gemeente Zuidhorn waren klussen te klaren en de vrijwilligersorganisaties maakten van NL Doet een gezellige klusdag! Ook in 2019 organiseert het Oranje Fonds  deze landelijke vrijwilligersactie, namelijk op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019.

 Met deze actie zet het Oranje Fonds vrijwilligerswerk in de spotlights in de hoop dat vele mensen de handen uit de mouwen steken voor lokale organisaties. Inmiddels hebben 10 organisaties in de gemeente al een klus aangemeld voor de actie.

Misschien heeft uw organisatie , zorginstelling, sportclub, school, dorpshuis of museum ook een  klus of activiteit waar u nu niet aan toekomt of die niet alleen door de eigen vrijwilligers gedaan kan worden. Bijvoorbeeld het verven, opknappen en schoonmaken van een clubhuis, een uitje voor ouderen organiseren, het seizoen klaar maken van sportvelden of het opfleuren van een speeltuin. Meedoen aan de NL Doet actie levert vrijwilligersorganisaties naamsbekendheid op en de gelegenheid om het werk wat ze doen zichtbaar te maken. Mogelijk komt een groep vrijwilligers u ondersteunen bij het klaren van de klus en levert deelname aan de actie weer nieuwe vrijwilligers op! En vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om tijdens een gezellige dag een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

 Het Oranje Fonds stelt ook dit jaar max. € 400, – beschikbaar per deelnemende organisatie waarmee middelen of wensen uitgevoerd kunnen worden. Het gaat om kosten voor bijvoorbeeld het aanschaffen van verf, schoonmaakmiddelen, ingrediënten voor een gezellige lunch  of vervoer.

 Aanmelden en voorwaarden

Aanmelden van een klus en/of het nalezen van de voorwaarden voor de financiële bijdrage kan op https://www.nldoet.nl/financiele-bijdrage 

Het is van belang dat naast de aanmelding van de klus ook het aanvraagformulier voor de financiële tegemoetkoming wordt ingevuld. Zowel de aanmelding als de aanvraag voor de financiële tegemoetkomingen kan tot 31 januari 2019.

Kortom; meld uw klus snel aan voor het beschikbare bedrag op is!

Heeft u vragen over de bijdrage, mail dan naar nldoet@oranjefonds.nl

 

 

5 tot en met 10 november: Week van de Mantelzorg in het Westerkwartier

Mantelzorgondersteuning Westerkwartier is een samenwerkingsverband tussen vrijwilligers en consulenten Mantelzorg die werkzaam zijn in het Westerkwartier. In de week van 5 tot en met 10 november wordt in het Westerkwartier de Week van de Mantelzorg georganiseerd. De Steunpunten Mantelzorg  in de gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn organiseren enkele leuke en gratis te bezoeken activiteiten speciaal voor alle mantelzorgers in het Westerkwartier.

Klik op: Nieuwsbrief Week van de Mantelzorg 2018 – 20181023

voor het programma en alle informatie.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma van de Week van de Mantelzorg ook op de website van Mantelzorg Westerkwartier.

26 oktober: Kinderdisco Halloween in Buurtcentrum Avalon, Zuidhorn

In aansluiting op voorgaande succesvolle edities organiseert het buurjongerenwerk van Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) op vrijdagavond 26 oktober a.s. van 18:30 – 21:00 een kinderdisco in Buurtcentrum Avalon in Zuidhorn.

Kinderen van de basisschoolgroepen 5 t/m 8 in de gemeente Zuidhorn worden van harte uitgenodigd. Het Thema van deze kinderdisco is: Halloween!. De toegang is gratis.