Deze maand start de gemeente Zuidhorn met de uitvoering van het nieuwe uitgebreide Kindpakket via de blockchaintechnologie. De wethouders Bert Nederveen en Fred Stol geven hiervoor woensdagmiddag 7 november de aftrap op basisschool De Borgstee aan de Singel 11 in Grijpskerk. De gemeente Zuidhorn heeft in 2017 het unieke en innovatieve Kindpakket geïntroduceerd. Het Kindpakket is een budget voor kinderen van ouders met een minimuminkomen.

 Klijnsma-gelden

De gemeente ontvangt de zogenaamde Klijnsma-gelden en stelt vanuit dit budget een bedrag van € 300 per kind beschikbaar. In de gemeente Zuidhorn gaat het om bijna 200 kinderen, die hiervoor in aanmerking komen. Zij krijgen hiermee de kans mee te doen op sociaal, sportief en cultureel gebied en op school. De gemeente voert deze landelijke opdracht uit met lokale ondernemers en verenigingen. Om kinderen mee te laten doen aan (sociale) activiteiten, werkt de gemeente ook nauw samen met instanties zoals Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ), Stichting Leergeld, Jeugdcultuur- en Jeugdsportfonds en de Vakantiebank.  In 2017 hebben ouders van 186 kinderen gebruik gemaakt van het Kindpakket.

 Uitbreiding aanbod

Het Kindpakket is in 2017 gestart met drie ondernemers in de gemeente waar ouders het budget voor hun kinderen konden besteden. Inmiddels is dit aantal uitgebreid naar ruim 20 ondernemers en verenigingen. Daarnaast zijn er nog enkele winkeliers en verenigingen, die de intentie hebben in 2019 aan te sluiten. Het resultaat is een impuls voor de lokale economie, omdat een brede groep van ondernemers uit de gemeente Zuidhorn nu aanhaakt. Het gaat hierbij om een gevarieerd aanbod uit onder meer de (sport)kleding-, fiets-, boeken-, speelgoed-, informatica- en zwembadbranche.

 Waardering
In juli heeft de gemeente een enquête gehouden onder de ouders en ondernemers, die hebben deelgenomen aan het Kindpakket. Ouders en ondernemers zijn zeer tevreden. Ze hebben vooral veel waardering voor de gebruikersvriendelijkheid en de keuzemogelijkheden. Verzoek van ouders was een uitbreiding van winkeliers met (baby)kleding en schoenen.

 De wethouders Bert Nederveen en Fred Stol zijn enthousiast over het succes van het Kindpakket: “Het Kindpakket mag zich ook verheugen in landelijke bekendheid en heeft inmiddels al enkele prijzen ontvangen op het gebied van innovatieve projecten. Verschillende gemeenten in Nederland tonen interesse in het Kindpakket en overwegen dit ook in te voeren. Voor ons een teken dat we met iets goed bezig zijn. Onze dank gaat dan ook uit naar de medewerkers die zich hiervoor inspannen in samenwerking met Stichting Forus. We zijn blij met de waardering van de gebruikers en trots op het succes van het Kindpakket waarmee we kinderen in onze gemeente de kans geven mee te doen.”

 Dinsdag 30 oktober heeft de gemeente met het Kindpakket de Computable Award in de categorie Beste ICT-project bij de Overheid 2018 ontvangen tijdens het Computable Awards Gala in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

 Gemeente Westerkwartier

Vanaf 2019 gaat de gemeente Zuidhorn op in de nieuwe gemeente Westerkwartier samen met de gemeenten Grootegast, Leek en Marum. Met deze drie gemeenten zijn op bestuurlijk niveau gesprekken gevoerd. Hierbij is de afspraak gemaakt het Kindpakket voor de gemeente Westerkwartier beschikbaar te gaan stellen.

Gemeente Zuidhorn gaat met succesvol Kindpakket naar volgende fase